2011-03-02

Om Plagiat

Det finns en tjej som för 10 år sedan gjorde företag av sin hobby - precis som jag. Hon heter Jenny och driver JNY Design och JNY Fabrics som producerar, designar och säljer tyger och barnkläder. Just hennes fina tyger har blivit väldigt populära bland sybloggar, pysslare och hemmasömmerskor runt om i landet och hon lovordas för tygernas kreativa mönster och fantastiska kvalitet.


Tyvärr har någon nu blivit avundsjuk på JNY's populäritet och utan lov börjat kopiera hennes tyger. Inte efterlikna - Kopiera - och trycka upp likadana mönster på sämre kvaliteter som nu säljs billigt till tygaffärer i sverige. När jag var på tygmässa i Göteborg i helgen fanns dessa kopior hos inte mindre än tre montrar som alla slogs om samma kunder och jag vet sedan innan att nätbutiken MG-tyger fått dra tillbaka försäljningen på ett tyg för att det var en ren kopia.

(Klicka på bilderna för större format)


Det går lätt att se kopians sämre kvalitet på det här exemplet som är hämtat från min lokala tygaffär. 
Titta på detaljerna i blomman och på hunden.Det här tyget är svårare att skilja från originalet och det som florerar mest just nu i affärerna.


Detta är fruktansvärt, olagligt och helt enkelt förkastligt och jag tycker att de butiker som tagit in dessa tyger har en skyldighet att sluta sälja dem och vägra köpa mer utav sin leverantör som uppenbarligen gör fel. Det är inte okej att kopiera och tjäna pengar någon annans design! Att sälja dessa tyger är precis lika illa som att sälja billiga kopior av märkeskläder, chanelväskor eller smycken med tillägget att upphovsmannen i det här fallet är ett litet, svenskt företag som råkar illa ut och inte en modejätte från paris som ändå får in sina miljarder.

För det är faktiskt så - JNY design råkar illa ut på grund av detta. Plagiaten trycks upp på billigare tyger och med sämre tryck och Jenny har fått telefonsamtal från folk som vill reklamera tyget för att det inte håller färgen i tvätten, där det visat sig att kunden fått tag på en billigare kopia. Detta gör att originaltygerna får dåligt rykte eftersom ingen vet att de köpt en kopia. Något som upphovsmannen dessutom inte har en chans att rätta till eller påverka.

Så en uppmaning till alla ni sybloggare och hemmapysslare: Håll ögonen öppna, köp inte kopior och låt er tygaffär veta att ni inte stödjer försäljningen av plagiat. Och sprid den här uppmaningen till alla era vänner!

Det är nämligen meningen att man som litet företag ska kunna producera något som blir populärt utan att någon mindre begåvad måste komma och fulknycka det rakt framför näsan på en.


12 kommentarer:

 1. bra att detta uppmärksammas, jag skulle aldrig köpa dessa tyger från ngn annan än JNY, för man VET vart det ska komma ifrån!

  SvaraRadera
 2. Håller helt med! Jag köper också från JNY, och molnkopian jag såg på Ohlsson såg verkligen inge rolig ut i kvallan och jag tvivlar på att det är ÖKO-märkt, som för mig betyder mycket...

  Att det dessutom, nästan är lika "dyrt", gör det hela ännu värre. Någon tillverkare tjänar med andra ord stora pengar...

  (För övrigt har du en snygg och inspirerande blogg!)

  SvaraRadera
 3. Så fruktansvärt fult gjort! Usch, ska verklige påpeka det till min lokala tygaffär som jag vet säljer dessa falska kopior...

  SvaraRadera
 4. Självklart förfärligt och jag tror itne att någon av alla "tygkänare" kommer köpa dessa, men vad skall man göra mot allt som plagieras lite eller mycket eller helt rätt av?!

  Det gäller ju även mönster och folks kreativa ideér som helt plötligt blir till "egendesign" när det uppenbart inte är det.

  Det fanns en gång ett bra tv-program som hette "plagiarius" eller något dito med camilla månsson-colt bla som programmledare, de sågade alla som plagierade stora och små designers och man fick tyvärr se att ofta var det de som plagierade som drog hem stora summor pengar och orginalen hamnade i säljskuggan.

  Det skulle kanske finnas en liknande idé bland alla bloggar, en plagiariusblogg som man kunde tipsa om plagiat som cirkulerar

  SvaraRadera
 5. Bra att du får ut det på detta sättet, jag köper själv bara dessa tryck från JNY, tycker det är mycket dåligt att det kopieras och köper inte det dår det ligger en bit under pris heller.

  SvaraRadera
 6. Bra idé med plagiatblogg!

  SvaraRadera
 7. Oj det var verkligen kopierat rakt över! trodde bara tygerna skulle påminna om varandra i utseende men så var ju inte fallet...

  SvaraRadera
 8. Vad arg man blir!!!
  Jag såg molntyger på Ohlssons tyger och tyckte de såg tråkiga ut i färgen, kollade inte så noga men funderade på hur molntygerna kunnat hamna där. Ja nu vet jag.

  Kan man få kopiera delar från ditt inlägg och sprida vidare på sin egna blogg??

  Trisst!! Och hoppas Jenny inte råkar allt för illa ut. :(

  SvaraRadera
 9. Självklart okej att använda texten, och exempelbilderna också om du vill - sprid till så många som möjligt!

  SvaraRadera
 10. Jag trodde det var lejon på kopian, och funderade på vad ett lejon gjorde i trafiken...
  Men om JNY mönsterskyddat sina tyger är det ju enkelt att lösa, och hon kan antagligen tjäna sig en bra slant på det hela!

  SvaraRadera
 11. Oo, tricky business att avgöra var gränsen för immaterialrättsskyddet går. Bruksdesign har ju vanligen snävare skydd så det kan vara svårt att avgöra hur nära man kan vara utan att kopiera. Mellan tummen och pekfingret skulle jag säga att mönstret med bilarna och träden är intrång medan molnen är svårare!

  SvaraRadera