2011-02-03

Om kön

Vi pratar en del om det här med kön här hemma nu, det blir lätt så när man har ett barn av varje "sort". Hur mycket Bobo älskar bilar, att han har så många, och kommer Leffe bli likadan eller kommer hon bara  gilla små rosa hästar? (Leffe heter ju inte Leffe men det fattar ni nog. Hon heter Ellen.)

Jag vill gärna att våra barn ska kunna leka med alla leksaker, oavsett om det är en "pojkleksak" eller en "flickleksak". För att jag tror att olika lekar utvecklar dem på flera plan.
Jag vill också att de ska vara klädda bekvämt, praktiskt och snyggt - alltså inte i bylsiga klänningar som inte får plats under overallen eller... (letar efter ett exempel på ett pojkplagg som är opraktiskt. hm.)

Just det, det är ju det där med vad som finns för flickor och pojkar när man kommer till affären:

Ni som är intresserade av barnkläder och könsdebatten missade väl knappast förra veckans stora scoop om hur barnkläderna på Lindex är olika stora för flickor och pojkar. Alltså samma storlek i centilong (som ska motsvara barnets längd) är mindre på flickkläderna än på pojkkläderna. Med motiveringen att pojkar busar runt mer och behöver mer rörelsevidd. Oh my god, hej artonhundratalet.

Och ni som gått in på en barnklädesavdelning på något av de större klädvaruhusen har nog inte haft speciellt svårt att se var kläderna för flickor respektive pojkar hänger någonstans. Färgval, detaljer och accessoarer avslöjar direkt vart du "ska" gå om ditt barn är en flicka eller pojke. Inte ens de lite mer neutrala kläderna tillåts att vara just neutrala. En enkel svart tröja måste tydligen könsmarkeras med antingen en gullig puffärm eller en diskret liten sportsiffra.

Många föräldrar verkar också vara väldigt måna om att man tydligt ska se om deras barn är en flicka eller en pojke och blir ofta ganska bestörta om man gissar fel. (alla bebisar ser ju likadana ut!)

Cloo Collection kommer sträva efter att alla kläder i kollektionen ska vara så könsneutrala som möjligt. En klänning kan inte vara könsneutral (även om det absolut finns föräldrar som klär sina pojkar i klänning och det är naturligtvis helt okej.) men bortsett från klänningar så ska kollektionen att kunna bäras av vilken liten individ som helst.

Det betyder inte att jag tycker att rosa och blått är fel, eller att alla barn ska vara likadana. Inga barn är likadana. Men jag vill att mina barn ska behandlas lika och ha precis samma möjlighet till lek och bus, upptäckter och sänghoppande.

3 kommentarer:

 1. Väl rutet!

  Och om jag inte sagt det innan: Du är så jävla bra Maria! Talang sitter inte i vilken utbildning man har, det har man bara - och det har du! Flera olika talanger dessutom :)

  SvaraRadera
 2. hej stumpan ,det finns en kvinna vars blogg jag läser som jag vill hylla och som dessutom nog skulle gilla dina kläder (precis som jag =)=) )
  http://ladydahmer.blogg.se/

  läs henne!
  puss

  SvaraRadera
 3. Jag kräks på att handla kläder till Rufus på kedjorna nu när han flyttat upp till 86-122-avdelningen. Hej, kan man få en tröja utan Blixten? Och hittar man en fin tröja på tjejavdelningen så kan man ge sig tusan på att den har puffärm...

  SvaraRadera