2011-03-17

rätt verktyg

Jag har målat märkeslappar till mina plagg ett tag, för att jag vill ha en viss look på dem och för att jag gillar att alla blir lite olika. 
Vägen till bra text och precision har dock varit lång. Det handlar om rätt "ritverktyg" och man skulle kunna säga att jag har testat allt, men det är väl kanske att överdriva. När man gör 2,5x2,5cm små lappar och texten ska vara tunn på ett underlag som är stickat (jersey) med små fåror och öglor som ställer till, smetar ut och i värsta fall luddar så är det svårt att få till det, men jag ska tipsa er så att ni slipper testa allt som inte funkar:

Pensel - för mjuk.
Textilpenna - för bred spets + håller inte i tvätten
Sticka - för bred spets. Trots minsta storlek.
Nål - för kort, går inte att få ett bra grepp.
Tandpetare - samma som nål.

Men vinnaren då? Sprätten! Överlägset bäst med sin tunna spets och bra storlek för pilljobb (inte för liten och inte för stor och otymplig). Sen ska det vara riktig textilfärg som man fixerar med strykjärn. Det måste ju hålla också.
4 kommentarer:

 1. Vilken variant använde du på "Special design for Ingrid"? För dom lapparna bleknade ganska mycket i första tvätten, bara så du vet. Tänkte du skulle få fylla i dom när vi ses nästa gång =)

  SvaraRadera
 2. Ja det är den där dumma textilpennan. Värdelöst alltså! Jag fyller i när vi ses. Kram

  SvaraRadera
 3. Jag är nyfiken på vad för sorts band du använder och skriver/målar ditt märke på? Viker du in kanterna när du syr på dem på plaggen?
  Följer din "resa" med kollektionen och företaget med stort intresse!
  Hälsn Linda

  SvaraRadera
 4. Hej Linda, vad kul att du följer bloggen! Jag har testat med vanliga bomullsband, men de är ofta lite grova vilket gör det svårt att skriva/måla snyggt. Oftast använder jag mig av en fin single jersey i beigevitt och stryker på en ganska kraftig vlieselin på baksidan. Är man noga med att stryka på den ordentligt så håller sig lapparna snygga i tvätten även om man inte viker in kanterna. Jag tycker att det blir fint att lämna kanterna råa.
  Mvh Maria

  SvaraRadera