2011-02-28

Räkna på tyg

Hej mina fina vänner! Tog en välbehövlig helg från blogg och jobb och är nu tillbaka med nya krafter.
Sitter i vardagsrummet och pillar med materialberäkningar. Min första produktion kommer att vara ganska liten, (så det är verkligen först till kvarn som gäller!) men jag kommer antagligen behöva köpa in mer tyg än vad som behövs till första vändan för att få det som jag vill ha.

Jag gör en ganska grov beräkning på materialåtgången per plagg, det kommer ju skilja sig en hel del mellan storlekarna.
Min käcka lilla översiktskarta har ni ju sett förut och den är verkligen användbar idag.



Drömmer om att hitta/ta fram ränder i de här färgställningarna:





2011-02-24

2011-02-24

Har ägnat dagarna åt att skriva klart (tjoho!) min affärsplan, gjort en produktkalkyl och påbörjat marknadsplanen.

Fortfarande inte ett ord från jönsen på AF Kultur, skulle han inte komma tillbaka från semestern i måndags?

2011-02-23

Prickig Pyjamas



Så här fin blev den då. Önskar att jag hade en själv faktiskt.
Fina mjuka flanell, varför har vi inte blivit kompisar förut?



2011-02-22

Från 60-talet

En tjej hörde av sig till mig efter att hennes son fått en cloo-mössa i julklapp. Hon hade i sin tur fått ett flanelltyg från 60-talet av en dam i sitt hus och undrade om jag kunde göra något fint av det.
Snacka om nervöst att sätta saxen i när man vet att den biten ("den bästa kvaliteten" enligt damen) är den enda som finns.


Prickar, dockor, lite nötter. Och så fick Kafka vara med på ett hörn.


2011-02-21

2011-02-21

Mössan i inlägget nedan fick utav tvekan kortas av ganska mycket för att Leffe inte skulle se ut som Påven. Toppigt är fint men det finns gränser. ;)

2011-02-20

pynt

För att råda bot på det faktum att ingen - ingen! - tror att Leffe är en tjej när vi är ute (blå overall och svart mössa är tydligen en man-thing.) så fick det söndagssys en ny mössa till lilla damen.

Det är förövrigt något som jag klurar på även till kollektionen. Mössa alltså. På något sätt, fast utan rosett.



2011-02-19

2011-02-19

Herregud vad Göteborg är kallt nu. Vi västkustare är inte vana vid temperaturer under nollan och definitivt inte under -10.

Efter att ha flyttat in Leffes säng i barnrummet så är arbetsrummet äntligen brukbart igen, så förhoppningsvis blir det lite sytt i veckan som kommer.

2011-02-18

Små saker..

.. som gör att det hela känns på riktigt.


Offert och varuprover från Märkett i Borås. Ökotex certifierad klass 1 baby-bomull. 


2011-02-17

älskar att bli coachad

Ja, verkligen. Herregud vad jag behövde pepp och vad gott det gjorde! Nu har jag fått nya krafter och lite bättre översikt, koll på precis vad jag behöver göra och hur jag ska gå tillväga.

Jobba jobba jobba!

2011-02-16

Trots kylan

Är på väg till en lunchföreläsning på högskolan i Varberg. Allt för inspirationens skull! Måste säga att Campus här nog har Sveriges bästa läge.

(Extra plus för gratis mat.)





2011-02-15

Liten lista

Notes to self:

Mervärde.
Miljövänlig frakt.
Detaljer.
Presentation: känslor.



2011-02-14

CRED

Är det något som jag känner att jag verkligen saknar i hela det här projektet så är det kollegor. Fler som brinner, folk att testa idéer på och diskutera problem med. Arbetskamrater att ta en eftermiddagsfika med.
Men, än så länge är det bara jag, så då får man hitta det där umgänget på andra håll:

Jag är hallänning från början och mina rötter finns på västkusten. Därför anser jag mig behörig att gå på lite inspirerande föreläsningar och möten som anordnas av det här gänget.

2011-02-13

2011-02-13

Under tiden son jag kämpar med allt det där som jag tycker är så svårt så måste jag, för mitt eget välbefinnande, beta av lite sömnad också. Dels till mina stackars pyamaslösa barn (okej, lite av en överdrift) men också till andras barn.

Jag bjuder på lite beställningsbilder i veckan som kommer!


2011-02-11

2011-02-11

Lustigt datum, idag.

Jag är i en svacka sedan ett par dagar tillbaka. Det resulterar i.. ingenting. Alltså, jag får ingenting gjort. Min geist, mitt driv, är i bottenläge och jag hamnar oftare på sängen stirrandes i taket än vid arbetsbordet där jag borde.

Mycket man bör.

Nästa vecka planerar jag på att må bättre och aktivt jobba på inspirationen. Trevlig helg!

2011-02-10

Tillägg om glasburkar

Det där med att skriva argumenterande text när man nyss är hemkommen från gymmet, inte har sovit på ett par nätter och är så trött att man knappt kan stå är inte något jag kan rekommendera för er, mina kära läsare.

Som min kära bror påpekade i kommentaren till inlägget nedan så är det ju inte så miljöfarligt med barnmatsburkar eftersom de är i glas och väldigt lätta att återvinna. 
Vikten däremot är som han säger ett problem, då glasburkar väger otroligt mycket mer än pappersförpackningar och därför kostar mer både i miljö och pengar att frakta. (Och frakten var ju såklart min nästa punkt att ta upp vid ett senare tillfälle.)

Men det är också så att långt ifrån alla hushåll är så noga med att återvinna glas på rätt sätt, många av barnmatsburkarna hamnar rakt ner i hushållssoporna och där gör de då rakt ingen nytta. Tunga sopor bidrar återigen till dyr och bensinkrävande transport, dåligt på alla sätt. 

Dessutom är det hemskt tungt att bära hem alla dessa glasburkar från affären, så jag tycker ändå att det vore bättre med papper. Punkt.

2011-02-09

Om miljö

Jag skulle vilja påstå att miljö kommer vara ett av de ledande orden i Cloo Collections resa framåt. Det är viktigare än könsdebatten, viktigare än passformar, design och tjusiga webshopar.

Alla företag som finns borde ha en miljöpolicy och det finns MÅNGA led i kedjan som borde kontrolleras. Naturligtvis vill vi att råvarorna ska vara ekologiskt producerade och framställda med hjälp av arbetare som har en bra lön och rättvisa förhållanden. (Skärpning modeindustrin!)
Detta gäller ju även för tillverkningen av produkten och såhär långt har många företag lyckligtvis börjat hänga med.

Men det finns mer att göra. Förpackningar! Herre-min-JE vad vi som barnfamilj slänger mycket förpackningar. Leksaker levereras oftast i lika mycket plast som de är gjorda av och barnmatsburkar i tusental passerar genom en småbarnsfamiljs hem varje år, för att bara nämna ett par. Varför jobbar inte fler företag för att ändra på detta? Inte någonstans har jag stött på barnmat på tetrapack (kan man förpacka krossade tomater så så borde det ju funka med krossad potatismedfiskochsås), och väldigt få av våra barns leksaker/nappflaskor/nappar har varit förpackade i något annat än plast, plast och ytterligare ett lager av plast. Möjligtvis med lite kartong utanpå.

Det är läskigt tycker jag. (Och jag ska bannemig göra annorlunda.)

2011-02-08

2011-02-08


Äter två semlor och biter tag i min likviditetsbudget.

2011-02-07

Det ska börjas i tid

Den här veckan handlar allt om budget. Det är ett oproportionellt högt hinder för mig verkar det som, jag drar på det så länge jag kan och ser inte alls fram emot processen. Hoppas att det inte är så blodigt som jag fått för mig.



Leffe förklarar det där med siffror och subtraktion.

2011-02-06

Ut med det gamla, rum för det nya

Imorgon börjar vår tvååring på dagis. Man får förresten inte säga dagis nuförtiden. Av ren trots säger jag bara dagis. För att göra plats för nya och spännande, inspirerande tyger tog jag en rensning i skåpet och slängde ihop lite dagisplagg. Det behövdes, båda delar.




2011-02-05

o och r, pengar på f



Det där med ordning är ju en definitionsfråga.

Ovan fr. vänster: Diverselåda, tom pärm, fina böcker om mode och gamla sytips. Vlieselinelåda, mönstermapp, fler gamla böcker med ovärderlig info om hur man syr förkläden och annat, två plagg och några mössor, ytterligare en diverselåda.
Mitten fr. vänster: Böcker, tidningar, tygprover, farfars gamla kamera. Min nya kamera, radion.
Nedan fr. vänster: Kontorsgrejs, kakburk med allt som är bra att ha nära symaskinen. Låda med overlocktråd, låda med knappar, låda med tryckknappar och tillbehör. Anteckningsbok, tejp, diverse pennor/saxar/penslar och textilfärg.

På snöret: Inspiration, kvitton, lappar med trådspänningsinställningar.



2011-02-04

Nyföretagarcentrum


Jag har bott i Göteborg i sex år och har märkligt nog aldrig åkt älvsnabben över till Hisingen. Det är skamligt. Resulterade dock i en närmast religös upplevelse idag på min premiärtur på väg till Nyföretagarcentrum på Lindholmen. Det är ju bara helt underbart att åka båt!

I övrigt var besöket faktiskt mycket givande och jag kan verkligen rekommendera ett besök på NFC om ni funderar på att starta eget. Pepp, inspiration och trevliga människor som älskar småföretagare.
Hoppas dock att ni till skillnad från mig slipper hamna precis framför ett gäng flamsiga fyrtioplustanter som ni måste hyssja för att kunna höra vad föreläsaren säger..











Troll

Jag hade skrivit ett jättefint inlägg med vackra båtbilder från min tur till Nyföretagarcentrum, men det där med att maila in inlägg funkar inte så bra för mig. Får återkomma med info om den här dagen.

2011-02-03

Om kön

Vi pratar en del om det här med kön här hemma nu, det blir lätt så när man har ett barn av varje "sort". Hur mycket Bobo älskar bilar, att han har så många, och kommer Leffe bli likadan eller kommer hon bara  gilla små rosa hästar? (Leffe heter ju inte Leffe men det fattar ni nog. Hon heter Ellen.)

Jag vill gärna att våra barn ska kunna leka med alla leksaker, oavsett om det är en "pojkleksak" eller en "flickleksak". För att jag tror att olika lekar utvecklar dem på flera plan.
Jag vill också att de ska vara klädda bekvämt, praktiskt och snyggt - alltså inte i bylsiga klänningar som inte får plats under overallen eller... (letar efter ett exempel på ett pojkplagg som är opraktiskt. hm.)

Just det, det är ju det där med vad som finns för flickor och pojkar när man kommer till affären:

Ni som är intresserade av barnkläder och könsdebatten missade väl knappast förra veckans stora scoop om hur barnkläderna på Lindex är olika stora för flickor och pojkar. Alltså samma storlek i centilong (som ska motsvara barnets längd) är mindre på flickkläderna än på pojkkläderna. Med motiveringen att pojkar busar runt mer och behöver mer rörelsevidd. Oh my god, hej artonhundratalet.

Och ni som gått in på en barnklädesavdelning på något av de större klädvaruhusen har nog inte haft speciellt svårt att se var kläderna för flickor respektive pojkar hänger någonstans. Färgval, detaljer och accessoarer avslöjar direkt vart du "ska" gå om ditt barn är en flicka eller pojke. Inte ens de lite mer neutrala kläderna tillåts att vara just neutrala. En enkel svart tröja måste tydligen könsmarkeras med antingen en gullig puffärm eller en diskret liten sportsiffra.

Många föräldrar verkar också vara väldigt måna om att man tydligt ska se om deras barn är en flicka eller en pojke och blir ofta ganska bestörta om man gissar fel. (alla bebisar ser ju likadana ut!)

Cloo Collection kommer sträva efter att alla kläder i kollektionen ska vara så könsneutrala som möjligt. En klänning kan inte vara könsneutral (även om det absolut finns föräldrar som klär sina pojkar i klänning och det är naturligtvis helt okej.) men bortsett från klänningar så ska kollektionen att kunna bäras av vilken liten individ som helst.

Det betyder inte att jag tycker att rosa och blått är fel, eller att alla barn ska vara likadana. Inga barn är likadana. Men jag vill att mina barn ska behandlas lika och ha precis samma möjlighet till lek och bus, upptäckter och sänghoppande.

2011-02-02

Bakgrunden i korthet

Jag är egentligen inte designer. Jag har ingen utbildning inom design, ingen erfarenhet av att designa kläder. Inte ens ett gammalt sommarjobb i en klädbutik.

Faktum är att jag egentligen är ljudtekniker men det är en annan historia.

Jag är däremot en såndär som jämt har suttit framför symaskinen till klockan tre på natten och undrat vart tiden tog vägen. Och sen för två år sedan så kom Bobo och plötsligt öppnade sig en helt ny värld. Nu fanns det någon att klä!
Jag startade en blogg för att visa upp lite grejer då och då och så började det komma in beställningar från mammor/pappor/mostrar som ville ge mina plagg till sina barn. Och så kom Leffe, min andra musa. Tjoho!

För ett halvår sedan ungefär bestämde jag mig för att det var det här som jag skulle göra och kollektionen började formas i huvudet. Nu är den klar och snart finns den att köpa. Är det inte helt otroligt?

Så jag antar att jag kanske är designer ändå.

2011-02-01

2011-02-01

Ny månad! Oj, vad januari segade sig fram. Men nu är den över!

Har färdigställt en beställning som ska levereras till helgen, och går direkt på nästa. Få har varit hemma hos mig och sett kollektionen i sin helhet, men jag blir så glad när de gillar vad de ser och beställer. Eftersom jag fortfarande syr allt själv tar det ju sin lilla tid, men jag hoppas att det är värt väntan.

Bra på flera sätt det där, tillexempel blir ju plaggen testade på riktiga barn. Kanon!