2011-01-31

bytt bytt

Pyamasen får gå. Och det finns en anledning som ni inte såg när den presenterades, en detalj på baksidan som jag inte riktigt får till, och jag vet inte hur jag ska lösa den. Utan detaljen känns plagget inte helt rätt och dessutom behövde jag fylla en liten lucka i kollektionen: Byxor. Därför blev det såhär fint, ett underställ som både kan användas som pyamas, under tröja/klänning, som sommaroutfit eller bara mysplagg.





2011-01-30

2011-01-30

Söndag sent och jag försöker spalta upp vad som ska ske i veckan. Ett är säkert, ska på informationsmöte på Nyföretagarcentrum på fredag. Kanske ska jag ta och slå en signal till en tyggrossist här i stan?

Och så ska ett plagg i kollektionen bytas ut. Spännande!

2011-01-29

2011-01-29

Nä, alltså den där stipendiehandboken åker ju raka vägen tillbaka till bibblan.

2011-01-28

2011-01-28

Dagarna flyger verkligen förbi nu och det känns inte riktigt som att jag får så mycket gjort som jag tänkt mig. Framför allt har jag lite svårt att komma igång ordentligt på förmiddagarna, det är så mycket som ska göras (Sova? Barnen vaknar fortfarande minst fem gånger/natt. I skift.) och när jag väl kommit igång är det dags för lunch och så kanske man går ut en liten sväng för att få lite luft, sen in och jobba ett par timmar innan det är dags för middag och sen är det kväll. Puh.

På vår lilla toalett ligger boken "Få det gjort! - Svart bälte i vardagseffektivitet" av David Allen. Den ska jag läsa någongång. När jag hinner.



Älskar att titta upp mot kollektionen när jag sitter och jobbar. Snart komplett!


2011-01-27

Den specifika världen

Jag undersöker självklart alla möjliga sätt att kunna få hjälp i min företagsstart, och passade på att reservera en bok på biblioteket som jag fick hämta ut idag:


Klockrent kanske ni tänker. Det tänkte jag i alla fall, tills jag insåg att 290 av stipendierna ser ut ungefär såhär:


Ska man inte vara dygdig dotter till en tjänsteman vid örlogsflottan så ska man vara fattig, gudfruktig änka i Sölvesborg som gjort sig känd som knypplare. Då kan man få casha in - typ 350:-. Om man har tur.

Andra detaljer

Jag letar och letar efter en sida om YKK (stora japanska dragkedjejätten) som jag såg för ett par veckor sedan där de bland annat visar upp en variant av dragkedja som är gjord helt av återvunnet material. Högintressant såklart, men nu kan jag som sagt inte hitta tillbaka.

Som tur är ligger det svenska kontoret (ett av dem i alla fall, vet inte om de har flera) i Borås, i samma hus som min produktionslady Monica. Och textilhögskolan och lite tryckerier och tygleverantörer... Alla på samma ställe - mycket praktiskt! Så nästa gång jag är där kanske jag kan titta in till dem och få lite mer information.





Inspration

På väg hem från en middag med min fantastiska kusin med familj och inser att jag för första gången lyckats missa min en gång om dagen bloggning. Med elva minuter. Lovar att kompensera för detta imorgon!

God natt!

2011-01-25

Sork blev Skunk blev.. ?

Alla plaggen i kollektionen kommer att ha namn efter djur. Jag tycker att jag lyckats rätt bra med de flesta, pingviner, björnar och minkar finns till exempel representerade, men jag måste komma på något nytt till den här ljuvliga overallen.


Jag tycker verkligen att Leffe känns som en liten sork i den här, men så googlade jag på bilder på sorkar och de ser ju inte alls ut sådär. Det gör däremot en skunk. Men det är ju inget fint namn, eller? Skunk.

Vore evigt tacksam för hjälp i denna fråga.


2011-01-24

Gör om, gör rätt


Jag var inte nöjd med de förra lapparna, så det fick bli en omgång till och nu känns det mycket bättre! I min brist på fler textiltryckspapper fick det bli en nödlösning i photoshop för att se resultatet "live" och lustigt nog blev det ju långt mer verklighetstroget än det plastiga trycket från skrivaren.


Och Bobo poserar i "the penguin shirt".



2011-01-23

2011-01-23

Ojoj, det börjar bli standard att peta in ett blogginlägg ett par minuter i midnatt. Men idag har jag faktiskt jobbat tills nu (söndag kväll 23.52? Det märks att vi inte har någon TV.) med en del ändringar som jag gladeligen delar med mig av imorgon när jag orkar och hinner fota/fixa/trixa.

Vad ska då ske i veckan? Nu skulle ju hela kollektionen varit färdiguppsydd, men jag har två ordinarie plagg kvar att sy. Jo ordinarie. Det har dykt upp fler plagg i huvudet och trots att jag bestämt mig för att kollektionen var klar så måste de med. Måste.

Sen är det fullt fokus på affärsplanen igen! Börjar bli hög tid att gå till banken.

2011-01-22

2011-01-22

Jag har så många idéer i huvudet nu och jag hoppas hoppas att jag kan hitta rätt tyger till dem alla. Drömmen är dessutom att kunna ta fram lite egna tyger på sikt, i just de färgställningar och kvaliteter som jag vill ha. Det kräver nog dock lite större kvantiteter än jag kommer att ha råd med i första produktionsvändan.

Men vem vet, jag kanske springer på en bra leverantör med ekologiska, giftfria tyger från himlen. Typ.

2011-01-21

2011-01-21

Håller mitt löfte och skeppar in ett inlägg här sex minuter i tolv. Nu tar jag helg men kanske blir det några sneakpeaks ändå.

Glad helg!

2011-01-20

2011-01-20

Fick så tillslut ett mail från min handläggare på AF Kultur:

"Hej Maria,
Det var synd att jag blev sjuk när vi skulle träffas i fredags. Dessvärre
kommer jag att resa bort nu på fredag och är tillbaka först 21feb. Då kan jag
boka en ny tid med dig."

Hahaha.


2011-01-19

Pärlan



All girls need a little white dress.


2011-01-18

segt som kola

Förlåt, men jag måste återigen vädra lite om det här med Arbetsförmedlingen.

Den 1:a december förra året anmälde jag mig som arbetslös hos AF här i Göteborg. Det första jag nämnde var att jag vill starta eget och är nyfiken på om det finns någon hjälp för mig att söka. Det är väl egentligen så att enda anledningen till att jag överhuvudtaget anmälde mig arbetslös är just för att ha en chans att få startaegetbidraget, annars hade jag registrerat företaget direkt och bara kört på. (Just ja, innan den 1:a dec var jag föräldraledig, därav möjligheten att kunna bestämma själv att det var just det datumet som gällde).

Nåväl. Anmäld och inskriven alltså 1/12. Fick tid för nytt möte med min handläggare två veckor senare, den 15/12. Två veckor är ju inte så lång tid tänkte jag. Kommer till mötet den 15:e och får direkt höra att jag nog ska vara inskriven på en annan arbetsförmedling (och som tidigare nämts att jag ju faktiskt inte hörde till de prioriterade grupperna, så det är i princip ingen idé att ens söka SEB). Går från mötet direkt till AF Kultur eftersom det är där jag ska vara istället.

Tjo! Får lämna mina uppgifter där som sedan skickas vidare till något slags råd som ska bestämma om jag platsar där eller inte. Man måste ha arbetat inom kulturområdet och ha viss tids erfarenhet och blablabla.
I mellandagarna får jag så ett meddelande om att "Japp, du platsar här och är välkommen på ett första informationsmöte i grupp den 11:e januari plus ett första möte med din handläggare den 14:e januari.
Går på möte den 11:e, får sen ett samtal den 14:e om att min handläggare är sjuk och mötet är inställt. "Han ringer dig på måndag och bokar en ny tid".

Måndag går, tisdag går - inget samtal. Imorgon har det alltså gått 7 veckor från det att jag anmälde mig arbetslös och jag har fortfarande inte fått ett första möte med min handläggare.

Det är inte konstigt att folk i det här landet går arbetslösa länge, det är ju inte direkt så att man får intrycket av att det brinner i knutarna när det kommer till att skaffa sig ett nytt jobb.

2011-01-17

2011-01-17

Läser om miljoner sätt att marknadsföra sig på i den här boken och blir så fantastiskt inspirerad.

Jag jobbade förut med reklam på ett produktionsbolag och hade ett tag någon liten dröm om att sitta på stor reklambyrå och ägna dagarna åt att bara mindmappa fram en massa coola reklamfilmsidéer. Men bilden jag fick av reklambranschen när jag började titta lite närmare såg så hård och kall ut. Jag antar att det finns i alla kreativa branscher, det där brutala "det är bara den bästa som klarar sig"-tänket, men just i reklamvärlden verkar det vara extra hårt.
Stora byråer som ständigt tävlar och alltid denna extrema pengahets. Fick mig att tänka att det nog ändå inte var min kopp te.

Nä, jag ger mig in i modebranschen istället, där är det ju mycket mysigare. Haha.

2011-01-16

2011-01-16

Laddar inför jobbveckan med att städa bland mönsterpapper, gamla skisser, knappar och tygprover. Och med att gå och lägga mig i tid för en gångs skull.

Nu i veckan ska de sista plaggen sys upp och jag funderar på att ta en sväng ut till Nyföretagarcentrum för att se om de möjligtvis kan hjälpa mig i mitt budgetskrivande.

2011-01-15

Så bra att se.

Det blev inte en produktiv lördag, utan en lördag med snöskottning, lite nyttosömnad och en del inspirationslöst soffhäng. Det är ju så ibland.

Men, såhär ser det ut på plåtskåpet i arbetsrummet: En översiktskarta! Hela kollektionen, med tyglappar och allt. Mycket inspirerande och så himlans skönt med en ordentlig översikt.





2011-01-14

2011-01-14

Det går framåt!

Var tvungen att flytta mitt boråsmöte på måndag, men jag jobbar på mot måndag som deadline i alla fall. Lördag (imorgon) blir jobbdag, så vi får se hur långt jag hinner då.

Men som det ser ut nu så är 7 modeller av 10 uppsydda, alltså återstår 3. Kanske fyra, vi får se.

2011-01-13

PJ's




Leffe står (ligger/sitter) modell för den enda pyamasen som kommer att dyka upp i kollektionen. 
Och Bobos fötter fick också vara med på ett hörn.



2011-01-12

2011-01-12

Jag syr som en galning nu för att hinna, men det går inte alltid så smidigt. En tröja (inte samma som med kragen från H) har jag sytt om tre gånger nu och en klänning idag blev helt fel i konstruktionen. Bara att börja om, tur att jag har tyg i alla fall!

Har en massa otur med A-kassan nu också, de säger ena stunden att de har fått in alla papper och intyg de behöver och sen kommer ändå ett brev om att jag måste komplettera. Har aldrig behövt erfara det här med akassebyråkratin förut, men jäklar vad man får ont i magen. Och hål i plånboken.

Stress på flera plan alltså men bara att kämpa på.

2011-01-11

2011-01-11

Inga glada besked från Arbetsförmedlingen. Tydligen fungerar det så att om jag sökt startaegetstöd förra året hade de mer eller mindre kastat det över mig. Men nu, på andra sidan nyårsafton är det total bomstopp.

För att förra året var det valår.

Då ville alltså sittande regering fort som fasen få ner arbetslöshetssiffrorna och öste pengar till AF:s alla program. Nu? Nu har de ju fått sina fyra år till, så nu blir det inga mer pengar förän tja, 2014 antar jag.
Jag blir så ledsen. Får det gå till så?

Men, hallå, det är ju skit samma egentligen. Jag kommer ju att köra på i alla fall. Bara lite.. fattigare.

2011-01-10

lappar, lappar, lappar

Det är så mycket att tänka på med detaljer när det kommer till kläder och jag tror att det kanske är det bästa med det. Älskar älskar detaljer. Gärna fina grejer på insidan av plagg, som liksom inte syns utåt utan bara finns där som en extra lyxig bonus.

Ikväll jobbade jag med lapparna som ska sitta på utsidan och lapparna som ska sitta i nacken på alla plagg. För att testa storlek och sådär så skrev jag ut trycket på ett fotopapper för textilapplikation som jag fått med i något paket med provpapper till skrivaren. Nu blev ju trycket alldeles plastigt och så, men det är ju bara meningen att ha till demo.

Förut har jag gjort alla lappar för hand, med pensel och textilfärg. Oj så tidskrävande, men det var så logotypen blev till. Den är omgjord och vektoriserad i datorn efter en inscannad bild av en handmålad lapp. Allt för att få till min "handstil". Mycket nöjd med det!





2011-01-09

2011-01-09

Försöker ta mig i säng tidigt för att orka upp imorgon, men jag är så dålig på att gå och lägga mig.

Mycket den här veckan som kommer, har två möten på arbetsförmedlingen (inget spännande dock, bara infomöten i grupp och så, sen möte med min handläggare. Ska iofs bli spännande att se om även den personen har samma inställning till SEB. Inte banken alltså.) och sen så är det så mycket som ska sys och fixas innan måndag den 17:e då jag åker till Borås med hela kollektionen.

Hoppas ni fick en bra helg!

2011-01-08

6 m2

Så stort är arbetsrummet i vår fyra. På ett ungefär.
Där ryms nu symaskinsbord, skrivbord, strykbräda och ett vitt ps-skåp i plåt, en gitarr, en banjo, tre stolar (varför?) och en pall. Plus en del småtjafs som lådor för stuvbitar, syskrin osv. Jag överdriver inte om jag påstår att det är ganska trångt.

Mysigt, såklart.

Men när jag är mitt uppe i arbetet och det ligger mönsterdelar, vlieselin, trådrullar och anteckningar överallt, så drömmer jag ibland om något lite större och tänker att snart. Snart kanske det går.





2011-01-07

2011-01-07


Tillslut blev den då ändå ungefär som jag tänkt mig.


2011-01-06

Kragen från H.

Idag har jag äntligen blivit pigg nog att jobba ordentligt och visst, det har blivit en den gjort men jag fastnar på en tröja vars krage jag försökt få till kanske åtta gånger nu. Det är en ganska speciell fyrkantskrage och egentligen kanske jag bara borde kasta bort skissen till den här tröjan, men jag kan inte. Jag MÅSTE få till den.

Ritar, klipper, syr, slänger. Börjar om. Ritar, klipper, syr, slänger.

På tal om misslyckanden så finns det en kategori sömnadsdetaljer som jag helt enkelt inte går så bra ihop med. Jag misslyckas med kanske 45% av alla knäppningar. Här nedan en rangordnad lista, sämst sist:

- Dolda dragkedjor. Syns alltid.

- Tryckknappar. Jag gillar dem egentligen, men det finns en typ av ond cirkel runt användandet som privatperson: Antingen köper man knappar från PRYM med tillhörande tång och får ett perfekt resultat, till en kostnad av ca 7 kr per knapp. (!) Det är så galet dyrt att jag mått illa varje gång jag köpt ett paket, som dessutom endast finns i 10-pack.
Eller så köper man en billigare sort med tillhörande extremt mycket sämre tång och spenderar halva dagen med att trycka fast, bända loss och försöka igen. Tillslut är tyget förstört och man får slänga hela plagget som annars skulle varit helt klart. (Och självklart fungerar inte de billiga knapparna att sätta fast med den bra tången, det vore ju en alldeles för enkel lösning på problemet.)

- Knapphål. Djävulens påfund. Har man väl lyckats få ett lagom långt, lagom jämnt och på rätt plats går alla trådar alltid upp när knapphålet ska öppnas upp.










2011-01-04

2011-01-04

Hela familjen har åkt på Förkylningen här hemma, så det har inte blivit mycket gjort. I mitten på januari har jag satt en egen deadline för att kollektionen ska vara satt, vilket innebär att jag har ganska mycket att sy tills dess.

Förhoppningsvis mår jag bättre imorgon, så att jag kan sätta igång ordentligt då!

Snörvel /m

2011-01-03

Sneakpeak

Min förhoppning är att kollektionen i sin helhet kommer att finnas ute till försäljning någon gång under våren. Den är i princip klar, men det är en bit kvar till slutprodukt. Gradering av mönstren ska göras, alla tyger ska väljas och köpas, och sen ska ju allt sys upp.

Jag ska försöka ge er små glimtar av vad som komma skall, start nu. Många av er har nog sett den förut, men för alla nya läsare kommer den första lilla tjuvtitten på ett av kollektionens framtida plagg:



2011-01-02

2011-01-02

Eftersom jag inte är varken rik eller jobbar vid sidan om min företagsstart så vore det väldigt bra för mig om jag kunde få ett så kallat "startaegetbidrag". Det kan man få om man är arbetslös och har en bra affärsidé och det motsvarar summan man skulle ha fått i a-kassa under sex månader. Man får inte ha tjuvstartat dock, vilket är anledningen till att jag inte registrerat min firma än.
Problemet är att jag inte har varit arbetslös speciellt länge. En månad ungefär har gått sedan jag anmälde mig arbetslös, och under den tiden har jag hunnit bli kängad ordentligt på arbetsförmedlingen. "Du kommer nog inte att få något bidrag, du har ju inte varit arbetslös mer än ett par veckor" fick jag höra. 

Va?

Pengarna skall alltså i första hand gå till de som varit arbetslösa i flera år och som inte på något annat sätt verkar kunna komma ut i arbetslivet. 

Va?

Så jag som kommer dit med en hållbar affärsidé och världens driv, jag kan inte få hjälp att förverkliga min företagsidé? Jo, om jag går arbetslös i några år först. Några år. 

Damn you AF. Jag tänker ge mig fasen på att få det där ändå. You wait and se.







2011-01-01

2011-01-01

2011 kommer att bli ett fantastiskt år. För alla, förhoppningsvis, men utan tvekan för mig. Jag kommer att äntligen få starta upp mitt företag, jobba på mitt eget sätt och med mina egna produkter. Jag kommer att få se mina plagg i produktion, känna på dem, hänga dem på galgar och sälja dem till er: Föräldrar, mormödrar, farbröder, kusiner och vänner till små barn med stil.

För det är det som det här handlar om. Cloo Collection ska vara kläder för de barn som tröttnat på rosa fluff och lullull, blå traktorer/spindlar/sportsiffror, puffärmar och pikékragar. Stilrent, snyggt och bekvämt. Sobert svart, grått och vitt. Och självklart: Ekologiskt. Det är det enda rätta!

Det kommer att bli ett fantastiskt år, utmanande! Jag är 25 år och har aldrig satt min fot i modebranschen förut. Eller startat eget. Hur ska det här gå till? Hur gör man? Vem ska trycka upp Cloo-lapparna, hur gör man en webshop?

Ni får vara med på vägen, tycka till och hjälpa till. Det kommer att behövas. Och så kanske ni också kan lära er ett och annat om att starta eget, designa barnkläder och få livet att bli precis så där härligt som man vill att det ska vara.

Välkomna hit!